Tzw. twardość wody jest jej naturalną właściwością, spowodowaną obecnością w niej rozpuszczonych związków mineralnych - głównie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów i krzemianów wapnia oraz magnezu. W Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. (Dz.U. Nr 61, poz. 417 ze zmianami) określono dopuszczalną wartość twardości wody mieszczącą się w zakresie 60 - 500 mg/litr, w przeliczeniu na węglan wapnia CaCO3. Jest to wartość pożądana dla zdrowia ludzkiego. Twardość wody dostarczanej z łukowskich wodociągów mieści się najczęściej w zakresie 160 – 180 mg CaCO3/litr, co klasyfikuje ją jako wodę miękką. Dlatego uzdatnianie wody w Łukowie, zgodnie z jej przeznaczeniem do spożycia przez ludzi, nie obejmuje regulacji twardości – nie ma bowiem takiej potrzeby. Przypisywanie szczególnych walorów użytkowych bardzo miękkiej wodzie , zawierającej śladową ilość rozpuszczonych mikroelementów mineralnych, nie jest właściwe ze względów zdrowotnych. Mikroelementy w odpowiednich dawkach mają bowiem korzystne znaczenie dla zdrowia człowieka.
Można spotkać się z określeniem twardości wody w innych jednostkach, np.:
- stopień niemiecki (odH); 1odH = 17,86 mg CaCO3/l,
- stopień francuski(oF); 1oF = 10 mg CaCO3/l,
- stopień angielski(oe); 1oe = 14,3 mg CaCO3/l.
Twardość naszej wody , np. 170 mg CaCO3/l, wynosi więc odpowiednio:
- w stopniach niemieckich : 170/17,86 = 9,5 odH,
- w stopniach francuskich : 170/10 = 17,0 oF,
- w stopniach angielskich: 170/14,3 = 11,9 oe.
W praktyce stosuje się opisowe określenia twardości wody (patrz źródło), dla których w poniższej tabeli zestawiono twardości odpowiadające poszczególnym rodzajom wody w różnych jednostkach miary:
Rodzaj wody |
Twardość ogólna – stosowane jednostki miary |
|||
mg CaCO3/l |
0dH |
0F |
0e |
|
Bardzo miękka |
0-100 |
0-5,6 |
0-10 |
0-7 |
Miękka |
100-200 |
5,6-11,2 |
10-20 |
7-14 |
Średnio twarda |
200-350 |
11,2-19,6 |
20-35 |
14-24,5 |
Twarda |
350-550 |
19,6-30,8 |
35-55 |
24,5-38,5 |
Bardzo twarda |
>550 |
>30,8 |
>55 |
>38,5 |